Φαινόμενο…Cappuccino Coast στον Κομμό: Γέμισε αφρούς η παραλία (Φωτο)

Με τεράστια κύματα και πολύ… αφρό εκδηλώθηκε η κακοκαιρία στην παραλία του Κομμού, όπως δείχνουν οι φωτογραφίες που δημοσίευσε πολίτης στους Μετεωκρήτες, από την παραλία του Κομμού.

Πρόκειται για το φαινόμενο Cappuccino Coast, ένα φαινόμενο που εντυπωσιάζει τους πάντες και εμφανίζεται κυρίως μετά από καταιγίδες. Ο Θαλασσινός Αφρός όπως είναι η ονομασία που του έχουν δώσει οι επιστήμονες προκαλεί αρχικά θαυμασμό αλλά και μπόλικη περιέργεια.

Το γιγάντιο αφρόλουτρο εμφανίζεται κυρίως στις ακτές της Αυστραλίας αλλά και της Αφρικής. Ονομάστηκε Cappuccino Coast όπως γίνεται αντιληπτό από τον πλούσιο αφρό που δημιουργείται και θυμίζει τον αφρό του συγκεκριμένου καφέ. Την τελευταία δεκαετία εμφανίζεται σχεδόν σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Πως όμως η φύση βρίσκει τα κατάλληλα συστατικά και μεταμφιέζεται σε barista; Αποτελεί ένα φυσικό φαινόμενο κυρίως μετά από καταιγίδες σβήνοντας ουσιαστικά τη γραμμή μεταξύ ακτής και θάλασσας. Συχνά το βλέπουμε στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Όπως ο καφές απαιτεί απλά συστατικά, από απλά συστατικά δημιουργείται και το Cappuccino Coast. Τα τρία συστατικά που περιέχει ο Θαλασσινός αφρός είναι το νερό, ο αέρας αλλά και μικρά σωματίδια, λιπίδια.

Cappuccino coast στην Πάφο, το 2018
Cappuccino coast στην Πάφο, το 2018 (πηγή: in-cyprus)

Δημιουργείται ουσιαστικά από χημικές ουσίες, εκκρίσεις από φύλλα, νεκρά φυτά και άλατα. Όλα τα παραπάνω βρίσκονται σε αποσύνθεση στο βυθό της θάλασσας. Τα δυνατά ρεύματα που δημιουργούνται ανακατεύονται μεταξύ τους με αποτέλεσμα τον σχηματισμό φυσαλίδων.

Με τη σειρά τους οι φυσαλίδες ενώνονται μεταξύ τους και όταν φτάσουν στην ακτή με ορμή θα μετατραπούν σε αφρό. Συνήθως συμβαίνει μόνο στην ανώτερη επιφάνεια του ωκεανού γνωστή και ως επιφάνεια μικρόστρωμα.

Το πόσο μεγάλος θα είναι ο αφρός εξαρτάται και από ένα είδος φυτοπλαγκτόν, τα διάτομα. Εάν βρίσκεται μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες, στη περίοδο της άνθησης όπως αποκαλείται μπορεί να μεγαλώσει τον αφρό γρήγορα.

Επίσης τα ζωτικά θρεπτικά στοιχεία αλλά και η γλίτσα των φυτών συντελούν στη δημιουργία ενός μεγαλύτερου αφρού.

Το 2007 στην Αυστραλία έπειτα από σφοδρές καταιγίδες, ο Θαλασσινός αφρός απλώθηκε σε μήκος 48 χιλιομέτρων στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Στην Ελλάδα παρατηρήθηκε το φαινόμενο και στην Ιθάκη κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας με την ονομασία Ιανός που έπληξε μεγάλο μέρος της χώρας τον Σεπτέμβριο του 2020.

Το Cappuccino Coast δεν αποτελεί μόνο φυσικό φαινόμενο. Μπορεί να εμφανιστεί και από την συσσώρευση αποβλήτων από σπίτια ή εργοστάσια.

Τα διάφορα μέταλλα που μπορεί να περιέχει δεν είναι καλό να τα εισπνέουμε. Συνήθως δεν είναι επικίνδυνος ιδιαίτερα όταν δημιουργείται από την Μητέρα φύση και όχι από ανθρώπινη παρέμβαση. Το να είναι τοξικός ο Θαλασσινός αφρός αποτελεί την εξαίρεση και όχι τον κανόνα.

Cappuccino Coast στην Αυστραλία
Cappuccino Coast στην Αυστραλία

Δεν υπάρχει κριτήριο για την μέτρηση και την εξέταση του αφρού. Γίνεται εύκολα κατανοητό από τα παραπάνω ότι η μόλυνση από την ανθρώπινη δραστηριότητα επηρεάζει την ποιότητα του αφρού αρνητικά.

Εάν αφήσουμε τη φύση να κάνει τη δουλειά της, θα μπορούμε με ασφάλεια πρωτίστως και καθαρή συνείδηση δευτερεύοντος να απολαμβάνουμε τον Θαλασσινό αφρό όπως τον πρωινό καφέ.

Με πληροφορίες από: geografikoi.gr Φωτογραφίες: Maria Kotsifaki από Μετεωκρήτες

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί